santjust.cat

Cultura i Patrimoni

Les Festes de Tardor, la Festa de la Pau, Sant Jordi, la Festa Major, Carnestoltes, l’arribada dels Reis de l’Orient i la baixada de Karts de Coixinets són les grans cites participatives del municipi. Tot i això, hi ha altres iniciatives impulsades per l’Ajuntament i per les entitats locals que es duen a terme al llarg de l’any.


La xarxa d’equipaments que té Sant Just propicia que la ciutadania tingui al seu abast una àmplia oferta d’activitats, cursos i tallers adreçada als diferents públics. La Casa de Cultura Can Ginestar és l’equipament cultural per excel·lència, ja que aglutina diferents serveis i propostes: el programa d’exposicions a la sala d’El Celler, al Centre d’Interpretació del Municipi, l’arxiu municipal, la biblioteca Joan Margarit, la sala polivalent Les Golfes, despatxos per a entitats i les aules dels tallers municipals d’arts plàstiques. Els centres cívics Salvador Espriu i Joan Maragall també tenen una programació estable de cursos i tallers. L’equipaments de la plaça de la Pau, el Casal de Joves i El Mil·lenari ofereixen activitats adreçades, fonamentalment, als infants i les famílies, al jovent i a la gent gran, respectivament.


Sant Just Desvern també té especial cura de la recuperació i la difusió del seu patrimoni i la seva història. La participació anual a les Jornades Europees de Patrimoni, la instal·lació de codis QR’s per accedir al patrimoni històric local catalogat a través de les aplicacions dels dispositius mòbils amb connexió a internet en són alguns exemples.

Festes i Tradicions

Tradicionalment, Sant Just Desvern s’ha caracteritzat per l’ organització d’activitats populars en les quals s’impliquen les entitats i associacions locals. Avui en dia, són manifestacions característiques les festes de la tardor, que inclou el tradicional dia de “Sant Just al Carrer” i la singular baixada de karts de coixinets que organitza l’entitat de Karts,que crea expectació popular i en la qual prenen part, des de fa 20 anys, un important nombre de participants. Paral.lelament a les celebracions que s’enumeren a continuació, les entitats organitzen activitats periòdiques de tipus lúdic, esportives, culturals, religioses, etc.

Nit de Reis

5 de gener

Tradicional cavalcada i rebuda dels Reis Mags de l’Orient, la nit del 5 de gener.

Festa dels Tres Tombs

GENER

Benedicció d’animals i Festa dels Tres Tombs, data variable (un diumenge, al voltant del 17 de gener, dia de Sant Antoni Abat).

Carnaval

Febrer

Dissabte de febrer a la tarda segons marqui el calendari.

Diada de Sant Jordi

ABRIL

El diumenge posterior o anterior al 23 d’abril.

Caramelles

Abril

Organitzada pel Cor Lo Pom de Flors de l’Ateneu.

Festa Major de l'Ateneu de Sant Just

maig

Realització d’activitats durant una setmana, de les diverses seccions de l’entitat.

Flama del Canigó

23 de juny

Rebuda de la flama de Canigó, el 23 de juny.

Revetlla de Sant Pere

juny

Es fa el divendres més proper a Sant Pere i sempre a les Basses de Sant Pere. Revetlla Popular Veïnal.

Festa Major

6 d'agost

Al voltant del 6 d’agost, dia de Sant Just i Sant Pastor (festa local).

Diada Nacional de Catalunya

11 de setembre

Actes commemoratius de l’11 de setembre.

Festes de Tardor

octubre

Festa tradicional a Sant Just Desvern, el 4t. cap de setmana d’octubre.

Cursa de Karts de coixinets

novembre

Baixada de karts de coixinets el 2n. cap de setmana del mes de novembre.

Concert de Nadal

25 de desembre

Audició organitzada per l’Orfeó Enric Morera de l’Ateneu el dia de Nadal.